Psycholoog Marijke Taekema

Mijn naam is Marijke Taekema, 34 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen heb ik Orthopedagogiek gestuurd. Momenteel ben ik in opleiding tot Orthopedagoog-Generalist en volg ik de postmaster opleiding Cognitieve Gedragstherapie.

De afgelopen 12 jaar heb ik met plezier in de jeugdhulpverlening gewerkt. In de verschillende zorgprogramma’s heb ik veel ervaring opgedaan, voornamelijk met kinderen in de leeftijd van 6-18 jaar met verschillende opvoedings-en ontwikkelingsproblematiek. Daarbij werden ouders en/of pleegouders nauw betrokken.

Jongeren

In mijn werk met kinderen en jeugdigen heb ik ervaren dat een kind/jeugdige de volwassene om zich heen nodig heeft om zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Soms zijn er hobbels op de weg; uw kind vertoont wellicht gedrag wat veel geduld vraagt van u als opvoeder: uw kind vindt het bijvoorbeeld lastig om vrienden te maken, hij of zij zit niet goed in zijn/haar vel, is angstig of heeft ervaringen meegemaakt wat hem/haar verdrietig of boos maakt. Samen onderzoeken we waar de problemen liggen, wat mogelijke oorzaken kunnen zijn. Maar vooral ook, waar zitten de krachten en mogelijkheden van uw kind! Het doen en denken staat centraal in de behandeling. De manier waarop je naar je zelf, de ander of de wereld kijkt, heeft invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.

Kinderen, jeugdigen & volwassenen

Soms helpt het om anders tegen dingen aan te kijken, of om anders om te gaan met een lastige situatie. In ieder mens, of je nu een kind bent of een volwassene, zit de kracht om negatieve ervaringen en/of problemen het hoofd te bieden. Soms is daarbij tijdelijke ondersteuning zeer welkom. Het begint met een goed gevoel voor de psycholoog. Iemand die respect heeft en die jou serieus neemt in een open en eerlijke omgeving, om de dingen te kunnen bespreken waarover je onzeker bent of die jou kwetsbaar maken.

In de praktijk werk ik met zowel kinderen, jeugdigen als met volwassenen.