Behandeling stress & burnout

‘Burnout is het eindstadium van een proces en geen ziekte, het ontstaat bij gezonde mensen die meestal goed gefunctioneerd hebben’ – Arbo Advies

Wat is het verschil tussen stress, overspannenheid en een burn-out?

Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het is de spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is, of de gebeurtenis voorbij is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Wat is een burn-out

Bij een burn-out kun je niet meer doorgaan op de manier zoals je dat gewend bent. Jezelf, de mensen om je heen en je werk. Het gaat niet meer.

Je bent letterlijk opgebrand. Je lichaam kan niet meer en geeft een signaal dat het zo niet meer verder kan. Je geest is moe van het voortdurend aanpassen. Mensen met een burn-out zijn letterlijk aan hun eigen grenzen voorbij gerend. Zonder het zich te realiseren hebben zij te veel rekening gehouden met anderen en zichzelf weggecijferd.

Daarom herkennen veel mensen helaas een burn-out te laat. Ergens heb je nog het gevoel dat je niet kunt stoppen, dat de boel instort als je er even tussenuit stapt. Let op: Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voor je herstelt. Het wordt de hoogste tijd dat je aan jezelf gaat denken.

Weer energie krijgen
De signalen die je tegenkomt bij een burnout zijn onder andere oververmoeidheid, moeilijk dingen kunnen onthouden, slapeloosheid en vaak verdrietig zijn. Je slikte een keertje, keek jezelf eens even recht aan in de spiegel en hup, gaan maar weer. En dan ineens lijkt het wel of je lichaam de stekker er uit heeft getrokken. Je kán gewoon niet meer. De vermoeidheid neemt het helemaal over en je hebt eigenlijk geen idee meer hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Ook kun je paniekaanvallen krijgen in situaties die je voorheen zonder enige moeite aan kon. Je had altijd de controle en nu lijkt het alsof je overgeleverd bent. Allemaal kenmerken van een burnout.

Hoe ziet de behandeling eruit en hoeveel behandelingen heb je nodig?

In de therapie zijn 3 dingen heel belangrijk:
1. Wat veroorzaakt bij jou stress?
2. Leer de stress herkennen met je lichaam?
3. Leer ontspannen. Het is belangrijk dat je leert hoe je stress kan laten wegvloeien. Als je ontspant, laad je weer op!

Wij vinden het niet alleen belangrijk om je te helpen bij stress, wij vinden het ook belangrijk dat je leert te voorkomen opnieuw in de negatieve stress te schieten.

Weg is de levenslust
Met een burnout raak je in korte tijd heel veel kwijt. Je bent een vreemde voor jezelf, je zondert je af van je omgeving, je vertrouwt niet meer op jezelf en je eigen kunnen. Je bent alleen. En de mensen die je willen helpen, de mensen dichtbij, je kunt ze maar moeilijk verdragen.

De meest voorkomende klachten bij een burn-out zijn:

  • lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden,
  • concentratie- en geheugenklachten,
  • gevoelens van incompetentie en cynisme,
  • gevoel van falen,
  • slaapproblemen,
  • veel piekeren,
  • gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen,
  • hoofdpijn, maagpijn of spierpijn.
Burnout is goed te behandelen

Je bent niet alleen met je klachten. Velen gingen je voor en het heeft in de behandelpraktijk veel aandacht gekregen. Inmiddels kunnen we een burn-out heel goed behandelen. Als psycholoog helpen we je energieke gevoel te herstellen. We werken aan hoe je goed en gericht kunt ontspannen, hoe je je energie over een dag verdeelt of hoe je om moet gaan met conflicten. Je leert beter je grenzen aan te geven, nee te zeggen, of te zeggen waar het op staat zonder daarbij anderen te kwetsen.